9 Şubat 2011 Çarşamba

MUTFAK DEKORASYONU VE YASTIK DEYİP GEÇME

Bu günlerde Yastık deyip geçme için bir çok mesele soruluyor. Bu yazı Yastık deyip geçme için akıllarda kalan tüm bu meselere yanıt bulmaya çalışacağız.

mutfak dekorasyonu meselesiyle ilgili olarak şunu belirtmeden geçmeyelim Yastığını ikiye katlayıp gece yatmadan önce birkaç satır bir şeyler okumaktan keyif alanlardan mısınız? Sizin bu uyku öncesi keyfinize yastığınız ne kadar tahammül edebiliyor? Ertesi gün kalktığınızda yastığınız alındığı günkü şeklinden uzak bir görüntüdeyse, tekrar ediyoruz bu yazıyı okumanızda fayda var.
İddia ediyoruz bu yazıyı okuduktan sonra iyi bir yastık nasıl olmalı konusuna ilişkin tüm sorularınız yanıt bulacak. Doğru yastığı seçmek ne kadar zor olabilir ki diyenlerdenseniz, hayatınız boyunca yanlış yastık seçiminden dolayı herhangi bir sağlık problemi yaşamamış şanslı azınlıktansınız demektir. Hayatınızın 1/3’ünü uyuyarak bir başka deyişle yatakta geçirdiğinizi düşünürseniz, tüm o saatleri konforlu hale getirmenin ne denli önemli olduğunu daha rahat anlayabilirsiniz.
Bunun için hem size ve hem de uyuyuş şeklinize uygun bir yastığa ihtiyacınız vardır. Yastık seçmek nedir deyip geçmeyin. Size en uygun olan, gece boyunca şeklini bozulmadan koruyacak sert bir yastık mı yoksa uyurken sıkıştırıp şekle sokabileceğiniz nispeten daha yumuşak bir yastık mı? Size yakın bir mağazaya gittiğinizde karşılaşacağınız seçenek çokluğu aklınızı karıştırmaya yetecektir. İşte size seçiminizi kolaylaştıracak birkaç ipucu.
Yastık boyutları
İlk ve en kolay seçim kuşkusuz yastığınızın boyutlarıyla ilgili olacaktır. En çok rastlanan türler, ebatlarına göre: standard boy, queensize ve kingsize’ dır. Yatağınıza uygun yastık seçmekten ziyade kendi kişisel tercihlerinizi de gözönünde bulundurmalısınız. Kingsize diye adlandırılan yastıklar uzun ve hantal olabileceği için kimileri kingsize yataklarında üç tane standart boy yastık kullanmayı tercih edebilir.
Yastıkta hijyen
Öncelikle çoğu hazır yastıklar 18 ayı geçmeyen bir kullanım süresine sahiptir. Annelerimizin ise hala çeyizlerindeki yirmi yıllık yastıkları kullanmakta olduğuna dikkat etmişsinizdir. Dayanıklılık dışında kullanılan yastıklardaki çoğu materyalin anti bakteriyel özellikte olmaması sağlık açısından ayrı bir meseledir.
Her akşam yüzümüzü gömdüğümüz yastıklarımızda sağlığımızı ciddi ölçüde tehdit eden bakterilerin üremesini elbette ki istemezsiniz. İstediğiniz kadar temizleyip kendinizce dezenfekte etmeye çalışsanız da sorun kullanılan materyallerden kaynaklanıyorsa uzun vadeli bir çözüm elde edemezsiniz.
Yastıkların çoğu bu sorunlara çözüm getirebilmek üzere çeşitli dolgu kombinasyonları ile üretilmektedir. Bu açıdan en doğrusu tercihinizi anti-bakteriyel olan yün, pamuk ve doğal latex ürünlerdan yana kullanmanız olacaktır. Küf ve bakteri oluşumuna en çok ise köpük dolgulu yastıklarda rastlandığı da unutulmamalıdır.
Yastık seçimindeki bir diğer önemli nokta anti alerjik olup olmadığı konusudur. Alerjik bir yapıya sahipseniz bu noktayı es geçmemenizde fayda var. Alerjik bir yapıya sahipseniz kullanacağınız yastık dolgusunun da anti alerjik özellikte olmasına dikkat etmelisiniz. Bu açıdan yün, pamuk yada doğal latex dolgu malzemelerinden yapılan yastıklar tam size göre.
Yastığın sıkılığı
Yastığın kabarıklığı, içinde ne kadar dolgu malzemesi kullanıldığına bağlıdır. Yan yatarak uyuyorsanız sert, yüzüstü yatarak uyuyorsanız ise düz ve yumuşak bir yastık isteyebilirsiniz. Unutmayın ki hiçbir yastığın ömrü sonsuza dek sürmez. Yastık içinde yer alan köpük ortalama iki yıllık bir kullanım neticesinde parçalanmaya başlar ancak kaliteli yastıkların ömrü on seneye kadar çıkabilir.
Hangi yastık size en uygun?
Köpük dolgulu yastık kullananlar ne kadar rahat olduğunu bilirler. Ne yazık ki bu rahatlık çok uzun sürmez. Uyanana kadar her şey adeta muazzam hafiflik hissiyle doludur. Sabah kalktığınızda ise uzun bir süre spor yapmanıza gerek kalmayacak kadar kendinizi terlemiş bulursunuz. Bu tür yastıkların bir başka dezavantajı ise koku yapmasıdır. Kozmetik, boya ve benzeri sanayilerde kullanılan endüstriyel bir çözücü olan toluene VOC (Valotile organic compound) maddesi ekşimsi kokusu ile ortama hoş olmayan koku vermesinin yanı sıra sağlığa da oldukça zararlıdır.
Yün yastıklar
Yün ve benzeri bir türü olan alpaka yastıklar ise hem en uzun ömürlü hem de en sağlıklı yastık türleridir. Şekillerini yıllarca korurlar, deforme olmazlar ve bakteri oluşumuna doğal yapıları gereği izin vermezler. Nem sorunu da yaratmazlar. Bu nedenle yazın serin kışınsa sıcak tutarlar. Özellikle yan yatarak uyuyanların tercih etmesi gereken bir yastık türüdür. Bu sert yastık onlara en uygun türdür.

fiyat listesi açıklamasını yapan incelemeyi sizlerle paylaşacağız, mimari başlıklı yazılarımıza bakabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder